Freelance poslovi – prvi korak ka dodatnoj zaradi

Za sve poslove koje možete da radite putem interneta, a nemate još dovoljno iskustva da sami direktno ponudite, reklamirate i naplatite svoje usluge, postoje online servisi koji služe da povežu potrebu i uslugu.

Freelance može da bude povremeni posao, rad na određenom projektu, a može da preraste i u stalan “povremeni” posao. Najkraće rečeno, to je honorarni posao za tačno utvrđene aktivnosti. Najveća paralela može da se povuče sa klasičnim zanatima, kao što je moler, električar, obućar, ali u freelance poslovima sve se odvija za računarom i onaj koji plaća može da se nalazi bilo gde na planeti.

Šta je tu prvi korak?

Prvi korak je da imate određena naplativa znanja i veštine.

Drugo je da napravite nalog na nekom od freelance sajtova. Sada ih već ima jako veliki broj. Pomenućemo samo nekoliko. Svaka platforma ima svoju politiku naplate provizije: Freelancer, Toptal, Upwork, Fiverr, 99 designs, FlexJobs, Guru, PeoplePerHour, SimplyHired, Behance…

Sa potencijalnim klijentom dogovarate konkretan projekat i vreme koje je potrebno da se on obavi. Cena može da bude formirana projektno ili po satu. A zavisno od složenosti, vrednost posla raste.

I kao i sa drugim ponudama, da bi vas neko angažovao treba da ima poverenja da ćete dodeljeni zadatak obaviti kako treba. Dobar obućar je najviše klijenata dobijao preporukom i pohvalom njegovog rada. Slično je to i sa freelance zanatima, s tim što su pohvale i preporuke javne na sajtu. Svako vidi dodeljene projekte i ocene zadovoljnih klijenata.

Najmanje su plaćeni poslovi koji se tiču unosa teksta, prekucavanja audio zapisa, popunjavanja tabela.

Po kategoriji i vrednosti

Dalje po vrednosti su pisanje oglasnih poruka, dizajn vizuala, prevođenje, pisanje priručnika i blogova, pa čak i “ghost writing”, pisanje kompletnih knjiga po narudžbini, marketing, briga o klijentima.

Sledeće su poslovi za koje je potrebno poznavanje određenog programskog jezika, webdizajn, audio i video produkcija i editing, finansijsko savetovanje i sl.

Za dugoročno bavljenje freelance poslovima jednako je bitan “minuli rad” i svaka negativna kritika može da pokoleba sledeće klijente da rade sa vama.

S obzirom na karakter posla, ograničene prilike u početku i vreme koje je potrebno da biste u jednom momentu imali jasnu predstavu koliko mesečno možete da zarađujete, posmatraćemo ovu opciju samo kao mogućnost da na redovan budžet i platu iz nekog redovnog klasičnog posla dodate desetinu ili par stotina eura. A da se izgradnjom vašeg iskustva, taj odnos polako menja.

Čak iako nemate nikakvu ideju šta biste mogli da radite “sa strane”, nemate trenutno nikakva dodatna znanja, a potreban vam je novac, pretražite ove sajtove da vidite kakvi poslovi se traže, koliko su plaćeni i gde eventualno možete da pronađete vašu šansu.

Biznis Bukvar Finansije: Lekcija 42

Nauči - Zaradi - Uloži - Umnoži!