Kako izgleda rad trejdera?

Ranije su ljudi fizički odlazili na berzu da bi obavljali trgovinu. Ako se sećate filma “Kolo sreće” sa Edi Marfijem tamo je berza prikazana kroz dovikivanje oko cene pomorandži. Razvojem tehnologija sve je organizovano putem računara.

Kao kada smo pričali o freelance poslovima i radu nekog programera. Tako trgovci na međunarodnom tržištu, odnosno trejderi kompletno svoje poslovanje organizuju preko softvera za trgovinu na računaru, telefonu ili tabletu. To govori o jednostavnosti sistema i obavljanju posla.

Dnevni rad organizovan je kompletno na računaru. Nebitno je da li sedite u kancelariji ili negde na plaži Halkidikija, bilo gde u svetu, u Singapuru ili Njujorku, u Novom Sadu ili Leskovcu. Vreme bavljenja trgovinom, kao i kod nekih drugih poslova zavisi od vas. Da li ćete se time baviti kao dodatnim poslom, sporadično, da zaradite 50 do 100 evra ili ćete ovo smatrati osnovnim izvorom prihoda pa ćete više sedeti na računaru i pratiti kretanja.

Potrebno je da pratite ekonomska dešavanja, da poznajete tehničku analizu, da ste disciplinovani i da vladate svojim emocijama. Takođe da imate kontrolu nad novcem i rizikom, da poštujete plan trgovine i da imate strategiju šta želite da ostvarite.

Neko ko pokreće privatni biznis, radi to sa pretpostavkom potencijalne zarade. Tako je i sa klasičnim povremenim poslovima, pa i sa radom na berzi. Uspeh je individualan i može da se meri desetinama ili hiljadama evra.

Rad na međunarodnoj berzi može da se sprovodi na više načina:

– radom za sebe i za svoj novac,

– radite za nečiji tuđ novac ako ste se dobro pokazali u segmentu tehničke analize i  možete da pokažete istoriju uspešne trgovine,

– rad za određeni investicioni fond,

– da investirate novac ili da angažujete nekog trejdera da radi za vas,

– da se bavite IT segmentom kao što je pravljenje softvera za automatizovanu trgovinu.

U tom segmentu razvijenosti posla i primene nekih novih tehnologija, finansijsko tržište je najsofisticiraniji način modernog poslovanja.

Biznis Bukvar Finansije: Lekcija 75

Nauči - Zaradi - Uloži - Umnoži!