Tri oblika dolaska do novca

Većina nas “setovana” je na određeni način razmišljanja i sličan životni put: škola – posao – penzija. Ili je to rad za nekoga u smislu “klasičnog posla” ili vođenje privatne firme. U svakom slučaju, putanja je veoma linearna. Radiš – zaradiš – potrošiš – dođeš do penzije – odmaraš.

Drugi način je pasivan prihod koji treba razviti, prihod od koga možemo da očekujemo zaradu bez našeg aktivnog rada. To može da bude izdavanje nekretnine, gde dobijamo novac a uglavnom ne moramo da se bavimo time tokom meseca.

Aktiva i pasiva

Učešće u nečijem biznisu ili vlasništvo bez direktnog angažovanja donosi nama prihode i dobit. U pasivne prihode pripada plaćanje po autorskim pravima, primera radi ako ste kompozitor pa doživite reizdanja jednom snimljenog albuma, pišete romane koji imaju dodatne tiraže, glumili ste u seriji koja ima reprize za šta dobijate nadoknadu ili posedujete patente čije korišćenje se plaća.

Network marketing je kombinacija prvog i drugog. Da biste mogli da razmišljate o pasivnom prihodu u network marketingu, prvo morate da radite na tome, gradite mrežu saradnika od kojih ćete u budućnosti imati “rojaltije”, procentualnu nadoknadu od aktivnosti kompletne mreže.

Angažovanje novca

Treća podjednako zanimljiva kategorija je zarada iz portfolija, odnosno investiranje i angažovanje novca, uglavnom se podrazumeva na finansijskom tržištu. Ulažete novac u akcije, obveznice, indekse, fondove, valute i dobijate zaradu od razlike u ceni.

Sve ovo je nama dostupno u Srbiji.

Pritom sada ne pričamo da treba da se odlučite za jednu od opcija. Idelano bi bilo da svako od nas stvori mogućnosti da može da očekuje prihode iz sva tri izvora.

1. Zarada

– Posao

– Privatni biznis

2. Pasivni prihod

– Nekretnine

– Vlasnik biznisa

– Autorska i intelektualna prava, patenti

– Affilliate / network marketing

3. Zarada iz portfolija

– Berza

Biznis Bukvar Finansije:Lekcija 38

Nauči - Zaradi - Uloži - Umnoži!